Přijde-li řeč na víno, myslí se většinou nápoj Jako nápoj je známo již od doby kamenné a za antiky se pilo přímo masově Jeho obliba přetrvala dodnes a neoslabilo ji ani pivo Výrazná chuť otevřela vínu cestu i mimo sklenku a to do kuchařského hrnce a na talíř Jako přísady do pokrmů se vína užívá snad neméně dlouho a receptů by se našlo nepočítaně Zejména francouzská a italská kuchyně je vínem doslova prolitá Česká kuchyně je používá rovněž vydatně, jak dokládá tato kuchařská knížka Autorka Andrea Hubáčková žije ve vínorodé oblasti jižní Moravy a má s vínem při vaření bohaté zkušenosti Její sbírka více než 250 receptů, v nichž je vínu přisouzena role výrazné chuťové složky, vychází z tuzemských gastronomických zvyklostí a nabídky surovin Zahrnuje nejen hlavní chody, jejichž podstatou je maso - hovězí, telecí, vepřové, skopové, drůbež, zvěřina a ryby, ale doplněny jsou i předkrmy a polévky Labužník i řadový strávník zde najde bohatou inspiraci pro domácí podmínky i pro reprezentační tabuli